,

Presbyopie ofwel Leeftijdsverziendheid

Vrijwel iedereen krijgt op latere leeftijd last van leeftijdsverziendheid of presbyopie. De ooglenzen verliezen hun flexibiliteit en kunnen niet voldoende meer scherpstellen om dichtbij goed te zien.

Je merkt het omdat je steeds meer moeite krijgt met lezen of bijvoorbeeld op je beeldscherm kijken. Een leesbril lost het probleem op maar als je al brildragend bent is dat geen handige oplossing. Je kunt dan beter kiezen voor een bril met multifocale brillenglazen, contactlenzen of implantlenzen. Hoe sterk de correctie moet zijn bepaalt de gediplomeerde opticien aan de hand van een professionele oogmeting.

Wanneer ontstaat leeftijdsverziendheid?

Leeftijdsverziendheid ontstaat meestal op 40 tot 45-jarige leeftijd als je ogen niet flexibel genoeg meer zijn om voldoende te kunnen accommoderen. Die inspanning kost steeds meer energie en kan tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies leiden.

Komt leeftijdsverziendheid vaak voor?

Presbyopie is een ouderdomsverschijnsel waar we allemaal mee te maken krijgen en dat we niet kunnen voorkomen. In de praktijk stellen veel mensen een bezoek aan de opticien te lang uit en proberen ze hun klachten te camoufleren of op te lossen door de krant of een boek verder van zich af te houden. Dat is natuurlijk zonde van de energie en ergernis en nog maar te zwijgen van de eventuele klachten die het kan veroorzaken. Dus, twijfel je aan je zicht? Schaam je niet en kom gerust eens lang bij ons in de winkel of maak een afspraak.

Bron: www.nanawoodyandjohn.com

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *