, ,

Astigmatisme ofwel cilindrische afwijking

Een perfect oog is rond als een voetbal en breekt het licht in alle richtingen op dezelfde wijze waardoor het precies in één brandpunt op het netvlies valt.

Met zo’n perfect oog zie je dus ook perfect. Veel mensen hebben echter geen perfect ronde ogen. Hun ogen hebben meer de vorm van een rugbybal. Het gevolg is dat het invallende licht op verschillende manieren breekt en er in feite meerdere brandpunten zijn. Afhankelijk van de vorm van de bal en de richting waarin hij gekanteld is, zie je daardoor minder scherp. Bij een kleine afwijking hoeft dat niet gecorrigeerd te worden en leidt het ook niet of nauwelijks tot klachten. Bij hogere cilinders is correctie wel noodzakelijk.

In combinatie met bijziendheid of verziendheid

Vaak komt astigmatisme voor in combinatie met bijziendheid of verziendheid en moeten de brillenglazen dus beide afwijkingen corrigeren. Je ziet dat terug op je brilrecept dat bijvoorbeeld een sferische waarde (S) van -2.00 aangeeft, een cilindrische waarde (C) van 0.100 en vaak ook nog de asrichting waarin de rugbybal gekanteld is. Bijvoorbeeld as 90 graden.

Komt astigmatisme vaak voor?

Astigmatisme komt veel voor en kan als het regelmatig is (en dus een mooie rugbybal vorm heeft) eenvoudig met brillenglazen, contactlenzen, een laserbehandeling of implantlenzen gecorrigeerd worden.

Bron: www.nanawoodyandjohn.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *